EFEKTIVITAS KUNYIT (Curcuma domestica) SEBAGAI PEREDUKSI FORMALIN PADA TAHU
DOI:
https://doi.org/10.51804/jsh.v1i1.72.1-14Keywords:
Formalin, Tahu, TurmericAbstract
The use of formalin increasingly widely circulated among sellers tahu, because nature tahu easily broken then the sellers know much use out using formalin. Turmeric has active compounds that issaponin. It can be used to minimize the presence of formaldehyde in tahu This study used tahu immersed in 5% formalin solution added a solution of turmeric. The research carried on in the Laboratory of the Polytechnic Palembang Health Nutrition Department. Determination of formaldehyde using a spectrophotometer test. The study used a completely randomized design (CRD) with a model of Factorial three factors, namely soaking treatment (60 minutes, 75 minutes, 90 minutes) giving a solution of Turmeric (0 %, 10 %, 15 %, 20 %) and storage factor (0, 24, 48, 72 hours). The parameters used are formaldehyde levels and organoleptic test. These results indicate that treatment of soaking time did not significantly affect the levels of formaldehyde in tahu that F count -0.022 smaller than F table 6.94. Treatment addition of turmeric solution concentration does not significantly affect the levels of formaldehyde at 0.864 tahu that F count is smaller than F table 3.16. The storage time treatment also did not significantly affect the levels of formaldehyde in tahu that F count -11.16 smaller than 2.73. However, the interaction between the immersion treatment, turmeric solution concentration and storage time significantly affect the levels of formaldehyde in the tahu, namely 282.16 F count larger than F table 1.75. And the results of organoleptic able to change the texture of aroma and color in tahu with decreasing levels of formaldehyde in tahu. In this study, formaldehyde levels lowest in 90 minutes soaking treatment, the concentration of 20 % deposit 72 hours .References
Arifin, Zainal. 2007. Stabilitas Formalin dalam Daging Ayam Selama Penyimpanan.Bogor : Balai Besar PenelitianVeteriner
Ahmar. 2012. Hakekat Pembelajaran. http://eprints.uny.ac.id/8597/3/Bab2008 108249131.pdf
Damayanti, E. dkk. 2014. JurnalEfektivitas Kunyit (Curcuma longa Linn.) Sebagai Pereduksi Formalin Pada Udang Putih (Penaeus merguiensis) Selama P enyimpanan Suhu Dingin.3(1).Universitas Diponegoro. Semarang
Dewi, K. Y. 2013. Pemanfaatan biji nangka (Artocarpus heterophyllus) sebagai Bahan baku pembuatan es krim dengan pewarna alami Kunyit (Curcuma domestica)
Fadhilah, A. 2013.Efektivitas Lidah Buaya (aloe vera) di dalam Mereduksi Formalin Pada Fillet Ikan Bandeng (chanos chanos forsk) Selama
Penyimpanan Suhu Dingin.Volume 2, Nomor 3.Semarang : Universitas Diponegoro
Furi, T. A. 2012. Pengaruh Perbedaan Ukuran Partikel Dari Ampas Tebu Dan Konsentrasi Natrium Bisulfit (Nahso3) Pada Proses Pembuatan Surfaktan. Jurnal Teknik Kimia No. 4, Vol. 18. Palembang : Fakultas Teknik Universitas Sriwijaya
Hastuti, S. 2010. Analisis Kualitatif dan Kuantitatif Formaldehid Pada ikan Asin di Madura. Universitas Trunojoyo. Bangkalan.
Harto, K. 2012. Materi Pendidikan dan Pelatihan Profesi Guru. Palembang: IAIN Raden Fatah Press.
Jannah, M. 2014. Efektivitas Lengkuas (Alpinia galangal) Sebagai Pereduksi Kadar Formalin Pada Udang Putih (Penaeus merguiensis) Selama Penyimpanan Dingin. Vol 3. No 1. Semarang : Universitas Diponegoro
Mardiana.2010. Pengaruh Lama Penyimpanan dan Konsentrasi NAtrium Benzoat Pada Suhu Berbeda Terhadap Kadar Vitamin C CAbai Merah (Capsivum annum L) dan Sumbangsihnya PadaMateri Zat-Zat Makanan Dikelas XI MA/SMA.UIN Raden Fatah. Palembang.
Mustafa, R. M. 2006. Studi Efektivitas Bahan Pengawet Alami Dalam Pengawet Alami. Institut Pertanian Bogor.
Nurheti. 2007. formalin. Palembang: Artikel
Sihombing, P. A. 2007.JurnalAplikasi ekstrak Kunyit (Curcuma domestica) Sebagai Bahan Pengawet Mie Basah.Institut Pertanian Bogor. Bogor.
Sihombing, V. M. 2008. Jurnal Analisa Kadar Zat Pewarna Kuning Pada Tahu Yang Dujial Di Pasar-Pasar Di Medan. Universitas Sumatera Utara. Medan.
Soekarto, Soewarno T. 1985. Penilaian Organoleptik Untuk Industri Pangan dan Hasil Pertanian. Bogor. PUSBANGTEPA/Food Tecnology Development Center, Institut Pertanian Bogor.
Sukardi, I. 2013. Model-Model Pembelajaran Modern Bakal Untuk Guru Profesional.Palembang : Tunas Gemilang Press
Sumarni, B, A. 2014. Pempek Kuliner Khas Palembang. Palembang: Artikel.
Susanti, S. 2010. JurnalPenetapan Kadar Formaldehid Pada TAhu Yang Dijual Di Pasar Ciputat Dengan Metode Spektrofotometri UV-Vis Disertai Kolorimetri Menggunakan Pereaksi NASH. 4(2).UIN Syarif Hidayatullah. Jakarta.
Susiwi. 2009. Penilaian Organoleptik. Universitas Pendidikan Indonesia. Jakarta.
Trianto. 2009.Mendesain Model – Model Pembelajaran Inpvatif-Progresif. Jakarta: Pranada Media
Walangare, A. S.Rancang Bangun Alat Konversi Air Laut Menjadi Air Minum Dengan Proses Destilasi Sederhana Menggunakan Pemanas Elektrik Jurusan Teknik Elektro-FT. UNSRAT, Manado.
Widodo, P. B. 2006. Reliabilitas dan Validitas Konstruk Skala Konsep Diri untuk Mahasiswa Indonesia. Jurnal Psikologi Universitas Diponegoro. 3(1): 1-9.
Yulianusi . 2013. Compounding dispensing Pada Sediaan Farmasi. wordpress.com
Downloads
Published
Issue
Section
License
Jurnal SainHealth is licensed under Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Under the following terms:
Attribution — You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
No additional restrictions — You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.